Wat ik WEL en NIET geloof over natuurcoaching

Gepubliceerd op 15 februari 2024 om 17:09

Wat ik NIET geloof over natuurcoaching

 

NIET: de natuur geeft/heeft het antwoord

NIET: de natuur is goddelijk of volmaakt

NIET: de natuur is God, godin of de ‘Bron van het AL’

NIET: je moet volledig één worden met de natuur

NIET: natuurmagie, natuurkristallen, natuur-drugs

Waarom ben ik dan WEL enthousiast over natuurcoaching?

1. Eerst even wat wetenschap:

Er zijn talloze onderzoeken die bevestigen hoe heilzaam het is voor een mens om in de natuur te zijn. De natuur heeft een gunstige invloed op het verlagen van je bloeddruk, de conditie van hart en longen en de vertraging van kankercellen, om er maar een paar te noemen.

Daarnaast is aangetoond dat wandelen stress-verlagend werkt en je helpt om helder te denken en beter te formuleren.

Psychologisch onderzoek vertelt ons dat mensen makkelijker praten wanneer ze elkaar niet steeds aan hoeven kijken en wanneer ze de ruimte voelen om ook te mogen zwijgen als ze even geen woorden hebben. Iets wat heel natuurlijk is tijdens een wandeling.

Allemaal dingen die we eigenlijk met ons ‘gezonde boerenverstand’ al eeuwen weten of aanvoelen, maar de laatste jaren dus ook ‘wetenschappelijk bewezen’ zijn.

2. Mijn persoonlijke ervaring:

Ik voel me prettig buiten. Al voordat ik aan een coachopleiding begon, was ik steeds meer de beweging naar buiten aan het maken, en ik merkte hoezeer het me goed deed en dat ik het nodig had om mentaal en fysiek goed in mijn vel te zitten.

Het is fijn om te coachen op een plek waar ik graag ben en het coachproces voelt voor mij (en zeker ook voor de ander) veel natuurlijker, minder zwaar en meer ontspannen wanneer we buiten zijn. De soms pittige en verdrietige problematiek mag tevoorschijn komen, terwijl daaromheen letterlijk ruimte, licht en lucht is.

Verder is de natuur ongelooflijk rijk aan ‘visueel materiaal’ om in te zetten in de coaching. Een beeld werkt vaak krachtiger dan duizend woorden en in de natuur dient een beeld of symbool zich vaak vanzelf aan.

3. Wat ik geloof over de natuur:

Ik geloof dat de natuur een creatie is, een intelligent scheppingsproces (een proces dat, denk ik, nog volop aan de gang is, maar dat terzijde). Wie in de natuur is, krijgt daardoor meer zicht op het karakter van de Schepper – en (als je dat wilt) makkelijker verbinding met God. De natuur heeft ongelooflijk veel wijze lessen in zich over het goede leven: dat er een tijd is voor ‘kale’ rust en een tijd voor overvloedige bloei, dat iets soms moet afsterven om tot vrucht te komen, dat iedere plant of boom zijn eigen kenmerken heeft, en andere omstandigheden nodig heeft om te floreren, dat alles met elkaar in verbinding is en effect heeft op elkaar.

De rust en de wijsheid en de spiegel die we vinden in de natuur, is een gedeelde ervaring van ontelbaar veel mensen, los van achtergrond of religieuze overtuiging. Mijn persoonlijke verklaring hiervoor is dat de liefde, het karakter en de beleving van de Schilder voelbaar zijn in het schilderij.

Ook jij en ik zijn deel van dat grote schilderij. Er wordt zelfs gezegd dat de Schilder ons zó gemaakt heeft dat we op hem lijken, iets van haar weerspiegelen. Dat beeld is soms beschadigd of bedekt of van de bron vervreemd geraakt, maar het ís er wel. En ik ben telkens weer nieuwsgierig wat ik daarvan mag ont-moeten en ont-dekken.

Ik merk dat de natuur mij daarbij helpt, en ik zie dat ook bij de mensen met wie ik mag optrekken.

En jij?

Jij hebt wellicht een heel andere visie en beleving, en dat is prima. Het is voor de coaching helemaal niet nodig om het daarover eens te zijn – ik sluit eenvoudig aan bij jou en bij jouw hulpvraag en beleving. Dat positieve effect van de natuur is er toch wel, ook wanneer we God en geloof niet betrekken bij de coaching.

Maar in een tijd waarin er een ongelooflijk uiteenlopend (en in mijn ogen soms bizar) aanbod is op het gebied van ‘natuur en spiritualiteit’ denk ik dat het goed is je te verdiepen in de zienswijze en inspiratiebronnen van een natuurcoach, natuurtherapeut, natuurgenezer etc.   

Wil je hier eens over doorpraten, of heb je vragen? Je bent van harte welkom. Ik ben ook benieuwd wat jouw visie is!

Reageer hieronder in de comments of mail naar colette@onbekommerdonderweg.nl  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.